1.1.2008

Verkahovilta reissuun lähtee kymmenpäinen joukko: Minä, Marko, Teemu, Vilma, Salmi, Jerita, Kärppä, Tontsa, Anssi ja Mannonen. Näistä viisi mulle uusia tuttavuuksia.

2.1. - 4.1. Hongkong

Oltiin Hongkongissa kaksi yötä eli melko lyhyt visiitti niin isoon kaupunkiin. Hongkong oli äkkiä katsottuna melko samanlainen kuin Bangkok. Yhtä iso ja sokkeloinen ja yhtä vaihteleva. Hienoja taloja ja rapistuvia taloja. Suurin ero oli ehkä ravintoloiden ja ruokakioskien ikkunoissa näkyvillä roikkuvat ankat ja kanat. Ja siisteys. Hongkongissa lähes kaikki on kiellettyä sakon uhalla, sisällä ei saanut tupakoida eikä tumppeja tai roskia heittää maahan, joten kadut kiilsi puhtauttaan. Joka puolella oli kaikenlaisia ohjekylttejä.

Hongkongissa pyörittiin kaupungilla ja käytiin huvipuistossa. Tarkotus oli myös mennä pilvenpiirtäjän huipulle, mutta myöhästyttiin ja näköalapaikka oli jo kiinni. Vaikeinta isossa kaupungissa oli löytää rautatieasemalta ulos (saldo: aikaa yli tunti, kolme väärää ovea ja aika monta sataa metriä turhaa kävelyä kantamukset selässä). Hotelli oli helppo löytää kävellen, kun asemalta oli ensin selvitty ulos. Hongkongissa olisi voinut olla pidempäänkin, mutta toisaalta oli jo kiire lämpimään.

1229022.jpg

1234910.jpg

1234929.jpg

4.1. - 6.1. Bali, Kuta Beach

Bali jaksoi viihdyttää vain kaksi päivää. Indonesiassa on parhaillaan sadekausi ja turisteja melko vähän, joten kaikki kauppiaat oli kimpussa kuin hyeenat. Kutasta jäi melko sotkuinen kuva, kaduilla ja rannalla oli roskia. Markon kanssa vuokrattiin skootteri päiväksi ja ajeltiin muutama tunti. Joka puolella oli yksisuuntaisia teitä, ja takasin hotellille löytäminen oli vaikeaa, vaikka vasemmanpuoleisessa liikenteessä muuten selvisikin.

Löhöttiin rannalla, syötiin ravintoloissa ja nautittiin edullisista drinkeistä. Ostoksia tehtiin aika vähän. Balilta otettiin bussikyyti satamaan ja lautta Lombokiin. Salmi ja Jerita jäi Balille, me muut kahdeksan jatkettin matkaa.

1234928.jpg

1234923.jpg

6.1. - 9.1. Lombok, Sengiggi

Lombok on suunnilleen Balin kokoinen saari Balilta itään. Matka autolautalla kesti 4,5 tuntia. Sengiggi on pienehkö kylä Lombokin länsirannikolla. Täältä löydettiin mukavan rauhallinen, mutta hieno hotelli rannalla. Ranta oli kaunis eikä turisteja juuri yhtään. Tosin kaikki rannan kauppiaat kävi vuorotellen ahdistelemassa hotellin pihalla. Paikalliset sanoivat, että me ollaan ensimmäiset suomalaiset 12 vuoteen, mitä he muistavat.

Sengiggissä tutustuttiin paikalliseen yökerhoon Marinaan ja osa kävi jossain toisessakin diskotekissa ja juhli vähän enemmän. Koko Lombokista nähtiin oikeastaan vain kilometrin pätkä samaa tietä. Hotellin piha oli niin mukava, että siinä tuli helposti pari päivää maattua. Välillä käytiin syömässä naapurissa. Sengiggistä matka jatkui pikkuruisella keikkuvalla veneellä, johon hädin tuskin mahduttiin rinkkojen kanssa.

1229025.jpg

1234931.jpg

9.1 - 19.1. Gili Trawangan

Reilun tunnin venematkan päässä Sengiggistä Lombokin luoteiskulmassa on saarikolmikko nimeltä Gilin saaret. Suurin on Trawangan, keskimmäinen Meno, jossa muutama hotelli ja ravintola, ja pienin Air, jossa ei ole hotelleja. Näillä saarilla ei ole autoja eikä mopoja, ainoastaan kärryillä varustettuja poneja ja polkupyöriä kulkupeleinä.

Trawangan on ympärysmitaltaan noin 8km ja siellä asuu arviolta 600 paikallista. Turisteja on aika paljon. Osa menee Trawanganille sukeltamaan ja surffaamaan, osa juhlimaan. Trawanganilla on bileitä joka toinen päivä ja paikka on erityisesti nuorten suosiossa, koska saarella ei ole poliiseja. Silti yksin liikkuminen oli turvallista.

Gilillä rentouduttiin syömällä ja juomalla (osa vähän enemmän), snorkkeliretkellä ja kerran jopa rannallakin. Paikalliset oli ystävällisiä, erityisesti In, joka auttoi meitä koko ajan, vei snorkkeliretkelle ja tutustutti tatskamieheen. Otettiin molemmat pieni pysyvä muisto Trawanganilta. Yhtenä päivänä ratsastettiin Markon kanssa saari ympäri. Marko sai vanhan laiskan ruunan, jonka kanssa se näytti tulevan hyvin toimeen ja pysyi satulassa. Retkeen meni vain tunti, vaikka edettiin lähinnä käynnissä (ymmärrettävistä syistä).

Sunnuntaina 13.1. Rami, Samppa ja Maukka saapui saarelle ja suomalaisjoukko kasvoi hetkeksi yhteentoista. Tiistaina Teemu, Vilma, Mannonen, Anssi ja Tontsa lähti Balille ja Samppa ja Maukka muutti saaren toiselle puolelle. Rami, Kärppä ja me jäätiin oikeastaan nelistään loppuajaksi. Perjantaina tehtiin vielä retki Lombokiin. In lähti kuskiksi ja vei meidät surffareiden suosimalle Kuta Beachille, joka on kaunis luonnontilainen ranta.

Lauantaina 19. päivä lähdettiin pikaveneellä Balille. Venematka kesti tällä kertaa 2 tuntia, 20 minuuttia, ja osa porukasta joutu pidättelemään oksennusta pomppujen takia.

1228999.jpg

1234980.jpg

20.1. - 21.1. Bali, Legian Beach

Balilla mentiin samaan hotelliin, minne muut oli asettunu tiistaina. Kamat huoneeseen ja suoraan rannalle, mistä muu porukka löytyikin parilla hengellä kasvaneena. Eku ja Makke oli tullut Borneosta ja liittynyt seuraan. Muutama tunti rannalla ja McDonaldsiin syömään. Illalla baariin, jossa oli sairaan kallista Giliin verrattunu. Aamupäivällä tehtiin vielä viime hetken ostoksia ja puolen päivän jälkeen oli lähdettävä kentälle.

Tuomo, Katja, Henkka ja Hanna oli tullu yöllä Balille ja me ehdittiin vaihtaa muutama sana hotellin ravintolassa ennen lähtöä. Tuomo oli tietysti ehtinyt olla jo putkassa, lompakko, muistikortti ja puhelin oli hävinny.

Kotimatka kesti yhteensä 33 tuntia. On hieno olla kotona kissojen kanssa ja päästä tallille, mutta menee hetki ennen kun pääsee normaaliin rytmiin ja tottuu tähän kylmyyteen ja harmauteen.

-Jonna